Учени от Технически университет – Варна  представиха функционалностите на новото

...
Учени от Технически университет – Варна  представиха функционалностите на новото
Коментари Харесай

Учени от ТУ-Варна представиха новото екологично приложение I SEE SEA

Учени от Технически университет – Варна  представиха функционалностите на новото екологично приложение " I SEE SEA ". То е част от дейностите по интернационалния план ILIAD, осъществен взаимно с 55 сътрудници от 18 страни за основаване на дигитален двойник на Световния океан.

Приложението " I SEE SEA " е създадено в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на локалните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Платформата дава опция на потребителите да алармират за съществуване на замърсяване по крайбрежието, скупчвания на медузи, промени във времето и други нетипични феномени.

По време на събитието ас. Мирослав Марков показа приложението на Citizen Science в подтекста на цифровия двойник на Варненския залив и на пристанище Варна. Темата „ Become a Citizen Scientist! Help Nature! Help Environment! Help Society! “ беше презентирана от доцент Юлка Петкова. Главен помощник Гинка Маринова показва функционалностите на " I See Sea " и опциите за подаване на сигнали към приложението. Платформата е налична на адрес

Научният екип на Технически университет – Варна, взаимно с Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ създава дигитален двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро. Създават се компютърни модели на процесите в залива и софтуерни прототипи, които да подкрепят навигацията на корабите при неподходящи метеорологични условия и да подобрят сигурността при прекосяване през плавателните зони.

Дигиталният близнак, основан по плана Iliad от учените на Технически университет- Варна ще интегрира следните процеси:
Метеорологични модели с високи времеви и характерни за местоположението разграничителни качества, основани въз основа на данни за времето (вятър, талази, мъгла, температура, водно течение); Добавена действителност и основани на изкуствен интелект модели в поддръжка на корабните водачи, капитани и диспечери на трафика, позволяващи оценка на риска в действително време и така наречен „ Сляпа навигация “, при условия на лимитирана видимост; Бази данни, основаващи се на Citizen Sciencе, посредством създаване на приложението „ I SEE SEA ”.
Проектът Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services е финансиран посредством програмата за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз Хоризонт 2020.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР